Många hundägare drömmer en hund som kommer på stört när man
Lyckas med inkallningen!
Många hundägare drömmer en hund som kommer på stört när man ropar. Men många vet också att det inte alltid är så enkelt att få hunden att lyssna, speciellt om det finns andra roliga saker som lockar! Här får du tips på hur du lägger en riktigt bra grund för inkallningen.
Få hunden att ÄLSKA signalen ❤️
Det allra första man behöver fundera över är vilken inkallningssignal man vill använda. Vad ska jag ropa för att kalla in min hund? Jag brukar rekommendera att välja något annat än hundens namn eftersom man ofta använder det i vardagen för att fånga hundens uppmärksamhet. Välj ett ord eller ljud som sticker ut lite, det brukar bli bäst! Här kommer förslag på inkallningssignaler.
- "Hit"
- "Här"
- Visselpipa
När man har valt signal behöver man lära hunden att koppla ihop signalen med något riktigt riktigt bra! Det bästa hunden vet. Snåla inte på krutet här. Spara den bästa belöningen till inkallningsträningen och variera gärna belöningarna så att hunden får en hög förväntan på vad den kommer att få för härligt.
Inkallningssignalen = bästa belöningen 😍
För att lära hunden att signalen betyder att den kommer att få sin absoluta favoritbelöning är det bra att börja i en lugn och störningsfri miljö - börja inomhus.
Gör så här:
- Ladda upp med det bästa godiset i små bitar
- Locka i hunden framför dig, den behöver inte göra något förutom att hålla fokus på dig.
- Säg din signal - högt och tydligt
- Ge en godisbit direkt efter
- Upprepa 7-8 ggr
Gå vidare i träningen
När du har jobbat med inkallningssignalen varje dag under några veckors tid är ni redo att gå vidare och börja träna inkallning utomhus! Då finns det flera saker att tänka på för att inte gå för fort fram - det är nämligen en av de vanligaste misstagen som gör att man inte lyckas få till den där perfekta inkallningen.
Kalla in på nära håll
Första steget är att börja träna på nära håll med få störningar. Ha din hund kopplad i vanligt koppel eller långlina, då kan det inte hända så mycket om hunden trots allt inte skulle lyssna på signalen. Genom att ha hunden i koppel håller man sig också på nära avstånd. Ju längre avstånd mellan dig och din hund desto svårare blir kommunikationen.
Gör så här:
- Ha din hund i koppel eller lina framför dig
- Gör dig redo med belöningen
- Stanna upp och vänta tills hunden vänder sig mot dig
- Kalla in! Backa samtidigt några steg bakåt.
- När hunden kommer in mot dig beröm och belöna!! Spara inte på belöningen och uppmuntran. Berätta för din hund att den är så duktig som kommer när du kallar på den.
- Upprepa 2-3 ggr
Gör det svårare
När det fungerar bra att kalla in hunden på nära håll när den tittar på dig är ni redo att ta träningen till nästa nivå! Börja först att lägga på störningsmoment innan du ökar avståndet, det ger ett stabilt resultat. Testa att kalla in din hund när det är upptagen med något exempelvis nosar på en doftfläck eller ser en annan hund.
Checklista - inkallning
✔️ Anpassa svårighetsgraden
✔️ Undvik att gå för fort fram
✔️ Ta hand om signalen - använd den inte för ofta. Då finns risk att den "vattnas ur".
✔️ Använd alltid riktigt bra belöningar!
✔️ Variera belöningarna så att hunden inte vet vad den kommer att få.
✔️ Kalla bara in din hund om du är säker på att den kommer att lyssna
✔️ Använd sele + långlina
✔️ Hunden bör inte stanna och fundera på om den tycker att det är värt att komma till dig när du kallar in den. Ha som mål att den ska vända i luften!
Lycka till!
Gratis foderrådgivning!
Vi erbjuder gratis foderrådgivning till alla - oavsett om du redan är kund hos oss eller funderar på att bli! Varmt välkommen att boka ett videosamtal med vår expert Mathilda och få en individanpassad foderrekommendation för just din hund.
Författare
Fanny Modig
Certifierad hundinstruktör & hundpsykolog
[email protected]
Har du en fråga du gärna vill ha svar på? Skicka in den till nästa frågestund! 🐶
Håll utkik på vår Instagram