Om det är något som våra hundar är duktiga på så
Så slipper hunden bli rädd på nyårsafton
Nu är det inte långt kvar på 2020 och vi närmar oss nyårsafton. Kvällen förknippas med fyrverkerier, smällare och fest. Tyvärr är det väldigt många av våra hundar som är eller utvecklar rädsla för fyrverkerier. Det är lätt göra hunden rädd, men det är inte lika enkelt att träna en fyrverkeri- och ljudrädd hund. Därför är det otroligt viktigt att hantera kvällen på ett sätt där hunden slipper utsättas för fyrverkerier så lite som möjligt. Då gör du din hund en jättetjänst! Här har jag samlat några konkreta tips som du kan använda på nyårsafton, men även tiden innan och efter eftersom det är vanligt att det smäller även då.
Motion & mental stimulans
När hunden är motionerad och mentalt aktiverad har det bättre förutsättningar att hantera nyårsafton. Motionera din hund medan det fortfarande är ljust utomhus så minskar ni risken att det smäller när ni är ute och går. Undvik att släppa din hund lös och se till att du har en sele eller halsband som hunden inte kan ta sig ur. Det är viktigt! Allt för många hundar som blir skrämda av höga ljud springer bort för att de lyckas ta sig ur sin sele eller backa ur halsbandet.
Det finns massor av bra sätt att ge sin hund mental stimulans, träna ett nytt roligt trick, balansera på stockar i skogen eller låt hunden arbeta med sin nos. Lägg ett personspår, göm en rolig leksak eller låt den leta godisbitar. Det kommer att göra den trött och bättre förbered inför kvällen.
Dra för gardinerna
Det finns flera faktorer med fyrverkerier som kan skrämma hunden, synintrycken är ett av dem! De är många olika blinkande och intensiva ljus på himlen. Genom att dra för gardiner och rullgardiner ordentligt undviker man att hunden blir rädd. Täta gärna med kuddar eller en filt om du är osäker på om det kan sippra in lite ljus utifrån. Välj det rum i hemmet som är tystast och där det går att dra för ordentligt. Se till att ni är där hela tiden när det smäller som värst.
På med musik!
Genom att sätta på musik på hög volym eller tv:n (obs! Se till att det inte är några fyrverkerier som visas) kan man maskera ljuden utifrån. Det gör att man kan minska många av de höga smällarna. Ge gärna hunden något att äta det tar fokus från ljuden och det hjälper hunden ner i varv. Fyll en kong med våtfoder, extra gott tuggben eller låt den äta smarrigt godis i en snuffelmatta. Tanken är att det ska ta tid för hunden att äta. Ge hunden det en stund innan det börjar smälla. Spela musik och låt hunden äta något som tar lite tid varje kväll några dagar innan nyårsafton, då kan du förbereda hunden.
Varför ska man att undvika?
Det är väldigt vanligt att hunden klarar sitt första nyår som valp bra utan att visa rädsla, många hundägare tänker då “toppen, vi slipper ljudrädsla!” Tyvärr kan det vara en falsk trygghet då många hundar blir rädda året eller åren därpå! Det är även vanligt att hundar som börjar bli lite äldre plötsligt blir rädda på nyårsafton, man kan se ett tydligt samband mellan smärta och ljudrädsla.
Vissa tänker att det är en bra idé att gå ut och titta på fyrverkerierna tillsammans för att vänja hunden och visa att det inte är farligt. Det är en stor risk och något jag avråder ifrån. Anledningen till det är att det är svårt att styra hur andra personer hanterar och skjuter fyrverkerier. Helt plötsligt kan det smälla av en raket på nära håll som din hund blir väldigt skrämd av. Det går inte att kontrollera eller anpassa svårighetsgraden som i annan träning. Lika viktigt som det är att inte ta med sig hunden ut är det att inte lämna hunden ensam för att gå ut och titta. Hunden behöver ha någon hos sig hela tiden om den trots allt skulle bli rädd.
Checklista nyårsafton
✔️ Motion & aktivering
✔️ Hunden i koppel
✔️ Dra för gardinerna
✔️ Musik på hög volym
✔️ Ge hunden – tuggben, kong eller snuffelmatta
✔️ Ta inte ut hunden för att titta!
✔️ Lämna aldrig din hund ensam
Genom att arbeta förebyggande och undvika att din hund utsätts för fyrverkerier kan du undvika att den blir rädd. Den 27 december kl.13:00 kommer jag att köra live på våra sociala medier. Då kommer jag att prata ännu mer om hur du gör det så bra som möjligt för hunden på nyårsafton och framförallt hur du undviker ljudrädsla. Missa inte det!