Så förbereder du hunden inför veterinärbesöket – med veterinär Elin Lindell

Många hundar bli ängsliga när de går till veterinären och för en del utvecklas det till rädsla. Det kan göra att det blir svårt att genomföra undersökningar och det innebär en stor stress för hunden om den behöver gå till veterinären ofta. Men det finns saker man kan göra för att besöken ska bli så lugna och stressfria som möjligt! Vi har ställt några frågor till veterinär Elin Lindell. Hon är Fear Free certifierad och driver beteendemottagningen på djursjukhuset Albano i Stockholm.

Vilken är den vanligaste orsaken till att hundar bli rädda eller stressade under veterinärbesök?

Det kan förmodligen bero på många olika orsaker. Djur kommer ofta till veterinären när de är sjuka eller har ont, och de flesta hundar är inte så vana att bli undersökta på det sätt som görs hos veterinären. Tillsammans med att en främmande människa som hunden inte är van vid är den som gör undersökningen, samt dofter av t ex desinfektionsmedel och andra djur som haft ont eller varit stressade och den ovana omgivningen så leder detta till stor risk att hunden tycker att besöket är obehagligt.

Du är Fear Free certifierad och arbetar utifrån “vänlig vård”, vad innebär det?

Jag gör mitt allra bästa för att det ska vara så trevligt som möjligt för hunden under veterinärbesöket. Det innebär att jag brukar försöka ge råd om att hundar som är stressade i väntrummet får vänta i bilen istället, samt att vi slösar med godbitar under undersökningen och besöket, jag försöker se till att hunden står bekvämt och inte halkar under undersökningen, och jag tänker på hur jag rör vid hunden och försöker att flytta på mig själv runt hunden när jag undersöker den, och om hunden föredrar att bli undersökt på golvet istället för på bordet så försöker jag ordna det.

Jag har också lyxen att till stor del jobba tillsammans med en djurvårdare som också är Fear Free certifierad, och tillsammans läser vi av hundens kroppssråk och pausar undersökningen om det blir för hög stressnivå. Om det inte är bråttom att få undersökningen gjord så diskuterar vi med hundägaren angående möjligheten att boka om besöket till ett annat tillfälle och då kan det vara aktuellt att antingen ge lugnande vid besöket, ibland använder vi också milt rogivande läkemedel inför besöket för att hunden ska känna sig mindre rädd.

Det är många som hämtar hem sina små valpar nu under våren. Har du några tips kring hur man lägger en bra grund inför framtida veterinärbesök?

Omvårdnad och hantering är som vilken tricksträning som helst. Lär hunden vacker tass och att pilla på tassarna och klippa klorna som ett trick, kom ihåg att belöna ofta både under inlärningen och när hunden sedan blivit duktig på “tricket”. Likadant med att titta i öron och ögon och munnen, och att ta tempen. Andra bra och roliga trick är att lära hunden att ha munkorg (man kan börja med att lära hunden att stoppa huvudet i en partyhatt eller pappmugg) samt att ta på sig krage (börja med att lära hunden att ta på halsband).

Vad kan man som hundägare göra om man har en hund som har blivit väldigt rädd för att gå till veterinären?

Fråga runt och leta efter en veterinär eller veterinärklinik som är intresserade av Fearfree, vänlig vård och/eller hundbeteende. Boka en tid och diskutera med veterinären, låt hunden följa med på besöket och bara få vara, ta med favoritgodiset. Nu i corona-tider kan det vara svårt att ta med hunden in på kliniken och öva, men man kan alltid åka till parkeringen (försök att komma när det inte är så många andra kunder och ta hänsyn till de djur som behöver gå till veterinären) och göra något roligt med hunden där – leka en stund, äta några godisar eller ett litet godissök. 

Det brukar också vara till stor hjälp om man tränar omvårdnad och hantering med sin hund, om hunden inte är rädd för t ex kloklipp, titta i öron och att man lyfter på svansen så brukar själva veterinärundersökningen vara mindre skrämmande också. Nuförtiden finns det bra filmer på t ex youtube, och det finns kurser (både online och IRL) i hanteringträning både på svenska och engelska.

Om man vill komma i kontakt med dig och lära sig mer om Fear Free var kan man läsa mer?

Man kan boka tid till mig antingen på Albano Djursjukhus i Danderyd Stockholm, eller på Animalen i Södertälje.

Du kan läsa mer om Fear Free här!

'