Om det är något som våra hundar är duktiga på så
Kom igång med klickerträning
Du har säkert hört talas om klickerträning. Många hundföretagare idag erbjuder specifika kurser på temat och deras träningsfilosofi genomsyras av klickertänk. Men vad är det egentligen? Och varför är klickerträning så bra? Här går jag igenom allt du behöver veta och berättar hur du kommer igång.
Hur fungerar det?
När man tränar sin hund med belöningar är det viktigt att tänka på tajmingen, för att hunden ska förstår vilket beteende den blev belönad för. Men det är inte alltid helt enkelt att få till det. Genom att arbeta med en belöningssignal som talar om för hunden när det blev rätt underlättar man tajmingen. Det kan vara ett ljud eller ord, exempelvis “rätt”. För att det ska fungera behöver man lära hunden att koppla ihop belöningssignalen med en riktigt bra belöning! Det är signalen som talar om för hunden att belöningen är på väg. Det är därför viktigt att alltid belöna sin hund när man har använt signalen. Genom att vara konsekvent och använda en belöningssignal för att förstärka de beteenden man vill se mer av skapar man ett språk och ett sätt att kommunicera med sin hund. Det blir även en trygghet för hunden i nya situationer.
Vad är en klicker?
En klicker är en liten dosa tillverkad i plast. Den har en knapp i mitten och när man trycker ner den avges ett klickljud. Klickljudet fungerar som belöningssignal! De finns med olika ljudstyrka, om du har en hund som är känslig för ljud välj en med lägre klickljud. Träna själv på att klicka innan du börjar klickerträna din hund.
Kom igång och börja träna
När du har bekantat dig lite med klickern är det dags att “klicka in” din hund. Det betyder att du lär din hund att koppla ihop klickljudet med belöningen. Enklast är att träna med gott hundgodis, tänk på att dela det i små bitar eftersom du kommer att belöna hunden många gånger.
- Börja i en störningsfri miljö.
- Ha din hund framför dig. Den behöver inte prestera något! (Endast ha fokus på dig).
- Klicka en gång och belöna direkt efter med en godisbit.
- Upprepa flera gånger.
Börja med något hunden redan kan
När du har klickat in din hund är ni redo att börja träna. Det är bra att börja med ett beteende som din hund redan kan, exempelvis “sitt”. Då får du chans att träna på att klicka och hunden tränar på att lära sig konceptet. Säg “sitt” och försök tajma och klicka exakt när din hund sätter sig ner. Belöna med en godisbit direkt efter. Om det blir lite fel med tajmingen och du råkar klicka för tidigt eller sent är det viktigt att belöna hunden ändå. Om hunden inte får sin belöning finns risk att den tappar motivationen.
Låta hunden klura eller hjälpa till?
Det finns olika sätt att använda klickerträning på, en variant är att låta hunden klura och arbeta lite mer självständigt mot ett mål. Då klickar man och belönar när hunden är på rätt spår. Man kan på det viset stegvis forma fram olika beteenden. Det är viktigt att se till att hunden inte blir frustrerad eller stressad, då behöver man hjälpa hunden. En annan variant är att man hjälper till genom att använda en godisbit och locka med, när hunden är på rätt väg klicka och belöna. Tänk på att träna i korta pass med mikropauser mellan repetitionerna så att hunden inte blir för trött.
När hunden har lärt sig ett nytt beteende
Klicker är väldigt användbart vid nyinlärning, men när hunden har lärt sig ett beteende och klarar av att göra det på signal behöver man inte klicka varje gång. Det räcker att belöna hunden som vanligt! Det går även utmärkt att kombinera klicker med en verbal belöningssignal om man tycker att det känns jobbigt att alltid ha med sig klicker. Tänk då på att du behöver lära in den verbala belöningssignalen (exempelvis ordet “rätt”) på samma sätt som med en klicker.
Checklista
- Träna först själv!
- Klicka in din hund i en störningsfri miljö.
- Träna med gott hundgodis i små bitar.
- Testa först ett beteende hunden redan kan.
- Träna korta pass, ta paus ofta!
Lycka till!