Hunden morrar! Vad ska jag göra?

Det kan kännas obehagligt om hunden plötsligt morrar åt dig, ett barn eller en annan hund. Många hundägare tänker att när hunden morrar så betyder det att den kommer att bita. Förr sa man att det var viktigt att säga till sin hund på skarpen om den morrade. Men idag vet vi bättre! Hur ska man agera? Här går jag igenom vad det betyder när hunden morrar, hur man bör agera i stunden och hur man förebygger beteendet.

Varför morrar hundar?

Hundar kan morra i många olika situationer, om de känner sig trängda eller hotade. Vad betyder det? Och vad vill hunden signalera när den morrar? När hunden morrar berättar den att den är obekväm i situationen och att den vill ha utrymme. Exempelvis om den tycker att det är obehagligt med hantering, om den får ett nära hundmöte eller om den känner ett behov av att försvara något såsom mat, en leksak eller en plats.

Bli inte arg!

Om din hund plötsligt morrar är det viktigaste att inte bli arg eller säga till sin hund. Om man gör det finns en stor risk att man förstärker beteendet. Blir man arg kan man både skada relationen men också hamna i situationer där hunden hoppar över att morra och direkt biter ifrån om den känner sig hotad. Man har tagit bort ett av hundens sätt att kommunicera. Det är mycket svårare att träna än om hunden tillåts att morra. Med det sagt så vill man såklart inte att hunden ska behöva gå omkring och morra eftersom det är ett tecken på att den känner sig osäker.

Hur ska man agera?

Om din hund morrar är det viktigt att ge den utrymme, för det är oftast det den ber om. Då visar du att du respekterar din hund och att du förstår vad den säger. Om det är återkommande, dvs att du märker att hunden morrar i vissa specifika situationer behöver man undersöka lite närmre varför den gör det och träna på det. Ta gärna hjälp av en hundpsykolog som arbetar med moderna evidensbaserade metoder som kan vägleda, det är viktigt att träningen läggs upp på rätt sätt.

Lär dig mer om hundens språk

Genom att läsa på och lära sig mer om hur hunden kommunicerar kan man bli bättre på att tyda sin hund när det pratar med "små bokstäver", många gånger missar man när hunden talar om att den är obekväm. Man märker det först när hunden pratar väldigt högt! När man uppmärksammar när hunden pratar med små signaler kommer relationen att bli starkare och din hund lär sig att den inte behöver ta i från tårna.

Se till att hunden är frisk

Om din hund plötsligt börjar att morra i en situation som tidigare inte har varit något problem är det viktigt att boka en tid hos veterinär för att utesluta att det är något fysiskt som ligger bakom, smärta eller sjukdom.

Det är även viktigt att ge sin hund mat som den mår bra av som tillgodoser hundens specifika behov. I BuddyCare sortiment ingår olika typer av hundmat, torrfoder, våtfoder och hundgodis. Du beställer enkelt online via vår hemsida och får din leverans direkt hem till dörren. Svårt att veta vad din hund bör äta? Ta hjälp av vår expert Mathilda! Hon sätter ihop en skräddarsydd kostplan av 100% naturlig hundmat för just din hunds behov. Boka ett gratis videosamtal nedan.

Förebygg

Det finns några situationer som är vanligare än andra att hunden morrar. Genom att förebygga och arbeta lite extra med dem i förebyggande syfte kan man minska risken att det uppstår en situation där hunden känner sig osäker.

✔️ Tuggben & mat

För att undvika situationer där hunden känner ett behov att av försvara sin mat eller tugg är det viktigt att alltid låta hunden äta sin mat i lugn och ro. När den får tuggben så ska den få äta dem i fred. Då har man lagt grunden för att hunden känner sig trygg. Välj också när du ger hunden tugg och se till att den kan gå undan och äta det. Extra viktigt är det om det finns fler hundar i familjen.

Om du behöver ta något från din hund som du inte vill att den ska ha behöver du arbeta med byteshandel! Dvs. Se alltid till att du ger hunden något likvärdigt eller ännu bättre i utbyte mot det du vill ta ifrån den. Det kommer lära hunden att det är positivt med händer och minskar risken för osäkerhet.

✔️ Hundmöten

Många hundar kan bli osäkra eller känna sig hotande vid nära hundmöten i koppel. Det är inte ovanligt att hunden skäller eller morrar för att skrämma bort den andra hunden och tala om att den inte ska komma närmre. Du kan förebygga och hjälpa din hund genom att alltid ta ut avståndet i sidled och gå i en liten både vid ett möte så att du undviker att gå rakt emot. Placera dig själv mellan den mötande hunden och din hund.

✔️ Hantering

Det är inte ovanligt att hundar tycker att det är jobbigt att få sina klor klippta, blir borstad eller trimmad. Genom att tidigt träna på hantering och försöka skapa en så positiv känsla som möjligt har man goda möjligheter att lära sin hund att bli bekväm eller till och med tycka om hantering.

Ta hjälp!

Om du känner dig minsta osäker ta hjälp av en hundpsykolog. Via Sveriges Hundföretagare kan du söka på yrkesverksamma i hela landet och hitta en som finns nära dig! När du anlitar en H-märkt hundföretagare vet du att den personen har rätt kompetens. Gå ut och kika här!

Författare

Fanny Modig
Certifierad hundinstruktör & hundpsykolog
[email protected]

Har du en fråga du gärna vill ha svar på? Skicka in den till nästa frågestund!

Håll utkik på vår Instagram

'