Om det är något som våra hundar är duktiga på så
Frågestund
Stort tack för alla frågor ni skickade in till den senaste “fråga hundpsykologen”!
Här hittar ni svaren.
16 veckors valp som inte vill gå i början på promenaden, men sen utan problem. Hur gör jag?
Det är väldigt vanligt att valpar inte vill gå alls och sen plötsligt får väldigt bråttom. Viktigt att tänka på är att valpar inte bör promenera längre sträckor innan de har vuxit klart och att de behöver träna på att gå i koppel. Under en promenad är det väldigt många intryck för en liten valp. Mitt tips är att se till att ge din valp tid att undersöka miljön och sen locka med dig valpen med hjälp av lite hundgodis eller en leksak. Uppmuntra med rösten och beröm när valpen följer med.
Min vuxna hund har börjat skälla vid hundmöten efter att vi skaffat valp. Försöker hon skydda valpen?
Det är svårt att säga exakt varför hon har börjat skälla, men det kan bero på att hon känner ett behov av att skydda valpen. Dynamiken i gruppen har ändrats. Mitt tips är att läsa på om motbetingning, det är väldigt bra vid just hundmöten och går ut på att ändra hundens känsla. Genom att träna hundmöten kan ni minska risken att valpen tar efter er vuxna hund.
Osäker och stressad tik på 3,5 år som skäller på ALLT utomhus. Hur blir hon trygg med mig?
Det finns flera bra sätt att stärka relationen och skapa trygghet. Det låter som att din hund är väldigt stressad utomhus och det kan vara svårt att träna på egen hand. Mitt råd är att ta kontakt med en hundpsykolog som arbetar utifrån moderna evidensbaserade metoder. Då vet du att du får rätt hjälp. Ni kan då reda ut vad beteendet beror på och du får en individanpassad träningsplan till din hund.
Hur får man bort hundaggressivitet (mot andra hanar) bäst?
Det finns flera sätt att lära sin hund att vara avslappnad runt andra hundar utan att socialisera, så att man kan gå kurser eller vara nära andra hundar utomhus i koppel. Men om man ser framför sig att hunden ska kunna leka med främmande hundar (hanhundar) i rastgårdar eller rastområden är det mycket svårare att träna. Satsa istället på att skapa relationer med ett fåtal hundar som hunden träffar regelbundet. Mitt tips är att läsa på om motbetingning och BAT (Behavior Adjustment Training) det är väldigt effektivt när man vill förändra hundens känsla. Ta även gärna hjälp av en hundpsykolog som arbetar belöningsbaserat eftersom det är viktigt att tänka på säkerheten när hunden visar aggressivitet.
Bästa tips för bilresan när man skall hämta en valp?
Se till att ni har ett bra bilbälte till valpen så att den kan sitta med er i bilen och inte själv bak i bur. Då ger ni ge valpen närhet och gör första bilresan lite tryggare. Ha gärna med en filt som ni har sprayat med lite Adaptil, det innehåller feromoner som är lugnande och det kan hjälpa valpen under resan men även när ni kommer hem. Ladda gärna upp med hundgodis i små bitar och några tuggpinnar. Ta pausa ofta och rasta valpen. Lycka till!
Hur kan man bäst träna en hund som är rädd för barn?
Här är det väldigt viktigt att utgå ifrån hunden, den avgör själv takten och bestämmer om den vill ta kontakt med barn. Det krävs att man kan läsa sin hund när den kommunicerar med små signaler. Det är bäst att börja träna utomhus på långt håll. Om det finns en inhägnad skolgård i närheten kan man använda sig av den. Mitt tips är att regelbundet sätta sig på ett avstånd där hunden ser barnen utan att bli rädd eller stressad. Låt hunden äta godis i små bitar hela tiden när den ser barnen. På sikt ändras hundens känsla och man kan stegvis minska avståndet. Ta gärna hjälp av en hundpsykolog som kan guida er i träningen.
Har en liten kille på 1 år som skäller på ALLT! Oavsett vad man gör för att distrahera…
Vid 1-års ålder händer det mycket i hundens utveckling. Det kan vara en lite känslig period för många. Om man har en hund som skäller i många situationer och ligger högt i stress är det viktigt att försöka hitta en orsak till beteendet innan man börjar träna. Det är också bra att boka en tid hos en veterinär för en hälsoundersökning, då kan man utesluta sjukdom eller smärta. Mitt råd är att ta kontakt med en hundpsykolog som arbetar med moderna evidensbaserade metoder. Då får ni konkreta verktyg att arbeta med i de situationer han börjar skälla och även övergripande träningsråd.
Hur får jag valpen att sluta nafsa i byxbenen ute?
Arbeta förebyggande och avledande! Se till att alltid ha med dig smarrigt hundgodis när ni går ut. Valpar blir ofta lite extra nafsiga när de går upp i varv eller när de är övertrötta. Träna gärna på att läsa din valp och när den är på gång att börja nafsa i byxbenet. Avled genom att låta valpen leta efter godisbitar på marken. Det är lugnande att äta och du belönar rätt beteende. Upprepa flera gånger om det behövs. Om valpen ofta nafsar för att den är övertrött är mitt råd att gå in lite tidigare från promenaden så att valpen inte blir lika trött.
Vår amstaff blir manisk vid bollar/tuggpinnar, hur hanterar man? Han är från Hundar utan hem 2.5 år.
Mitt råd är att minska ner på bollar/tuggpinnar och istället ersätta det med andra aktiviteter. All form av nosarbete är jättebra för att få ner hunden i stress. Det är väldigt enkelt att göra, använd hundgodis eller torrfoder och låta hunden leta efter det inomhus, utomhus, utspritt på en gräsmatta eller i ett godisträd. Om man vill utmana hunden ännu mer och ge den en aktivitet med bra mental stimulans är hundsporten Nose Work kanon! Funkar bra att träna inomhus (fördel nu under vintern) och går att individanpassa. Amstaff är även en hundras med ett stort behov av att arbeta med sin kropp. Det är viktigt att se till att det fysiska behovet är tillgodosett.
Bästa knepet att få hundar att inte bry sig om fåglar och ekorrar?
Träna antijakt-träning! För att lyckas krävs konsekvent träning, men man goda möjligheter att få hunden mer fokuserar på husse eller matte när man promenerar. Litet tips på vägen är att vara noga med att alltid ta med en riktigt bra belöningar när ni går ut. Använd det bästa huden vet, en speciell godissort eller leksak. Spar belöningen till promenaderna så att de inte sjunker i värde. Fånga upp hunden innan den blir för engagerad i exempelvis en fågel, belöna med gott godis eller lek en stund tillsammans. Genom att vara konsekvent kan man på sikt lära hunden att ta kontakt med dig istället när den ser en fågel eller ekorre.
Valp 6 mån kan ibland bli arg på andra hundar i vår närhet. Skäller och försöker bita.
Det är svårt att säga vad som ligger bakom utan att se interaktionen med de andra hundarna, men beteendet är ett tecken på att hunden inte är bekväm i situationen. Mitt råd är att lära er mer om hundspråk så att ni kan uppfatta när hunden kommunicerar med små signaler dvs. innan valpen blir arg. Då kan ni hjälpa hunden ur situationen, ni förebygger problem längre fram och stärker er relation.
6 mån valp snuttar (diar) på nallar?
Det är ett beteende som hänger kvar från det att valpen diade. När valpar diar utsöndrar tiken bland annat feromoner som är lugnande. När er valp snuttar på nallar kan det vara ett sätt för henne att varva ner och känna sig trygg. Det finns en produkt som kallas Adaptil det kan man köpa som halsband, spray eller att sätta i vägguttaget. Det innehåller feromoner som hjälper hunden att bli lugn.
Min valp biter mycket och nafsar. Ibland funkar nej i 3 sekunder. Vad göra?
För att “nej” ska fungera behöver man lära sin hund det, precis som “sitt” eller “ligg”. Det är viktigt att signalen inte förknippas med obehag. Lär in det med hjälp av belöningsbaserad träning och använd det som ett förbudsord. Det är svårt för en hund och ännu svårare för en liten valp att endast sluta med ett beteende utan att få ett alternativ. Valpar har inte heller förmågan att styra över sitt nafsande. Mitt tips är att istället arbeta förebyggande och avleda när valpen börjar bitas. Ofta blir valpar extra bitiga när de är övertrötta. Se till att alltid ha något till hands som ni kan erbjuda valpen som den får bita i, tuggleksaker och tuggben. Lär gärna valpen att leta efter godisbitar som ni slänger ut på marken! Det är en jättebra övning eftersom det fungerar avledande, ni belönar rätt beteende och ger mental stimulans som valpen blir trött av.
Hund som är rädd för påsar, nycklar, jackor, dvs allt vardagligt.
För vissa hundar blir “spökåldern” väldigt tydlig. Den inträffar när hunden är ungefär 5-7 månader gammal, det är då hunden börjar bli tonåring. Typiskt för spökåldern är att hunden plötsligt blir väldigt känslig och rädd för “konstiga” saker som den tidigare inte reagerat på, en papperskorg, prasslig påse eller person i hatt kan plötsligt verka livsfarligt. Om man har en hund som är i spökåldern är mitt tips att vara lugn och stötta hunden i de situationer den blir rädd. Sänk kraven och välj vilka situationer hunden hamnar i. Det är en period som går över. Men om man har en äldre hund som är väldigt rädd för många saker är mitt råd att ta kontakt med en hundpsykolog som kan reda ut vad det beror på och hjälpa till med träning.
Tips på vad man kan träna med hundar som vaktar mat/ben för andra hundar i huset?
Inte helt säker på om jag uppfattat frågan korrekt. Men om du menar hur man kan träna olika saker med en hund som vaktar saker för andra hundar är mitt tips att dela upp dem. Den som inte tränar får vara bakom en grind och vänta på sin tur. Om man vill få sin hund att minska eller sluta vakta ben eller mat behöver man gå väldigt varsamt fram. Beteendet grundar sig i att hunden är rädd för att bli av med sin mat eller sina tuggben. Det viktiga är att ALLTID tänka på säkerheten kring mat. Se till att hunden får vara ifred när den äter, i ett annat rum. Plocka bort all mat inomhus så att det inte uppstår situationer då hunden kan börja vakta. Då kan man skapa en tryggare känsla och hunden lär sig att den får ha sin mat ifred.
Vår 6 månaders valp har börjat vakna på nätterna och skälla, troligen för att han hör saker utanför, detta sker flera gånger per natt. Tidigare har han aldrig skällt på natten. Finns det något vi kan göra för att få honom att sova genom natten?
Han börjar bli tonåring och då händer det mycket i utvecklingen. För vissa hundar blir “spökåldern” väldigt markant, de kan då plötsligt bli rädda och osäkra på saker som de inte brytt sig om tidigare. Mitt råd är att låta honom sova i ert sovrum på natten och dra för gardinerna ordentlig för att minska intrycken utifrån. Om han börjar skälla prata lugnt och be honom att lägga sig igen. Se till att han är ordentligt rastad innan ni går och lägger er. Kan ni se ett mönster om han skäller mer om det har varit många intryck under dagen? Om ni ser ett samband är mitt råd att minska ner lite på intrycken under dagen. Lägg gärna till mental aktivering där han får arbeta med sin nos. Då blir han nöjd, trött och sover förhoppningsvis bättre på nätterna.
En hund som fort går upp i varv vilket tenderar till att slå över i ett aggressivt beteende gentemot andra hundar. Är det ett jobb för en hundpsykolog, en hundinstruktör eller en kombination av båda när man behöver hjälp? Några små knep för hur man kan förhindra att hunden kommer så högt upp i varv?
Jag rekommenderar att i första hand ta kontakt med en hundpsykolog som arbetar med moderna evidensbaserade metoder. Då får du både verktyg att använda i stunden när hunden varvar upp och övergripande träningsråd för att minska den generella stressen. All form av aktivering där hunden får slå på sin nos är väldigt bra för att minska stress! Lär hunden att leta efter godis eller en leksak (om man inte har en så matglad hund). Godissök är bra att använda i stunden när hunden börjar varva upp för att hjälpa den ner. Nose Work, personspår och viltspår är tips på aktiveringsformer/sporter som minskar stress och ger hunden riktigt bra mental stimulans.
Heej! Vi har en fråga till hundpsykologen! Sally är en väldig modig tjej som älskar allt och alla. Men vi har märkt att hon är osäker i många situationer ex bilåkning, konstiga ljud, människor med huva på sig när det är mörkt ute osv. Hon skäller då. Hur hjälper man en osäker hund? Ska jag öva hennes självförtroende eller de specifika situationerna eller både och? Hon är 10 månader.
Det finns flera sätt att hjälpa sin hund när den blir osäker. Det bästa är att kombinera träning som bygger självförtroende med verktyg som man kan använda i stunden. Mitt tips är att vara lugna när hon blir rädd, låt henne få tid på sig och välja om hon vill fram och undersöka. Undvik att locka henne. Jättebra att lära henne att leta godis på signal, det kan ni använda när hon börjar skälla. Kasta godisbitar bort från det hon blir rädd för. Det är lugnande att äta, får henne att sluta skälla och ger henne något annat att fokusera på. Tips på aktiviteter som är bra för att bygga självförtroende är Dog Parkour, Nose Work och problemlösning.
Underbar lagottopojke 14 v. Upplever att det är svårt att få till alla sovtimmar han behöver dagtid då han är väldigt lättväckt och vill hänga med så fort någon rör sig. Han har ett avgränsat område i bostaden som är “hans” där han kan slappna av men vaknar alltid av minsta lilla ljud. Han har från 8 v varit väldigt bitig och “attackerar” familjen, med riktigt hårda bett. Han älskar gos men det går snabbt över till bitande av hår, ansikte, öron, händer, armar, ja hela kroppar. Försöker alternera bus, korta promenader, gömma godis, leverpastej i Kong och springa lös i trädgården och tränar passivitet i hans utrymme. Vad kan vi göra annorlunda?
Det låter som att ni gör många bra saker!
Han är väldigt ung och det är många bitar som ska falla på plats. När han mognar kommer han utveckla förmågan att kontrollera bitandet. Kanon att gömma godis och Kong, det är aktiviteter som tar ner honom i varv och ger bra mental stimulans. Mitt råd för att minska bitandet är att vara lugna, förebygg genom att ha alltid ha något till hands som han får bita i – tuggpinnar, tuggleksaker. Genom att konsekvent avleda och erbjuda honom något annat har ni möjlighet att på sikt minska bitandet. Ni kan även använda övningen leta godis som ett sätt att avleda och lugna. Testa gärna att spraya Adaptil i hans egna utrymme, det innehåller feromoner som hjälper hunden att bli lugn.
Om hunden jagar en fågel när matte inte vill. Slutar sedan jaga och återvänder till matte utan inkallning. Om man berömmer då har man uppmuntrat jakten eller berömmer man att hunden kommer tillbaka till matte?
Bra fråga! Det beror på, det finns en möjlighet att hunden uppfattar att den får beröm för att den jagat efter en fågel på egen hand. MEN jag skulle belöna hunden ändå! Jag tycker att det är viktigt att förstärka alla gånger hunden tar kontakt och spontant kommer till mig, det ska alltid vara positivt och lönsamt. I nästa steg ser jag till att förebygga så att hunden inte får möjlighet att jaga efter fåglar igen (genom att exempelvis använda sele + långlina) i kombination med att träna massor av inkallning.
Fundering till Fanny! Hämtade en valp för en vecka sedan, hon är nu 12 veckor. Hon använder munnen väldigt mycke, nyps och kan bita lite hårt ibland, helst på händerna, vi leker ingenting med händerna, o försöker att inte uppmuntra till att få händerna att se roliga ut att leka med. När man ska torka tassarna efter utevistelsen i detta väder så är det iprincip omöjligt att inte bli tuggad på, o jag vill börja träna på o klippa klor, men vill inte börja föränn jag vet hur ja ska gå tillväga med bitandet så inte kliklippning blir ett problem i framtiden. Några tips?
Grattis till er nya familjemedlem!
Jättebra att ni är lugna med era händer. Mitt tips är att se till att det alltid finns saker som ni kan erbjuda henne som hon får tugga på – tuggpinnar, leksaker, Kong mm. Ni kan testa att använda mjuk belöning på tub som ni låter henne äta av hela tiden medan ni torkar tassarna. Då minskar ni bitandet i era händer, tar ner henne i varv och belönar rätt beteende.
Hej! Fråga till Fanny: Vår 7 månaders Cavalierstik har börjat jucka på mig och min sambo, framförallt armarna. Det sker oftast när vi leker och busar med henne, och det känns som att hon är övertrött eller väldigt uppe i varv när det händer. Hon hade sitt första löp när hon var 5,5-6,5 månad. Vi försöker avleda och avbryta men tycker inte det hjälper alls, snarare blir det värre varje dag. Har du något tips? Vad beror det på att hon gör så?
Många hundar som juckar gör det när de går upp i varv. Det kan snabbt bli en strategi för att hantera stress som huden tar till i de situationerna. Mitt råd är att fortsätta avleda när hon börjar, låt henne leta hundgodis eller erbjud henne en Kong fylld med något riktigt gott. Arbeta även förebyggande och hjälp henne ner i stress innan hon varvar upp allt för mycket. Då kan ni förhindra att hon drar igång beteendet. Se även gärna över balansen i helhet. Försök att hitta en lagom mix av motion, mental stimulans och vila. Kan ni se ett mönster? Juckar hon mer om det har varit många intryck under dagen? Om ni kan se ett samband är mitt råd att dra ner lite på intrycken för att minska beteendet.
Hur tränar man bäst en 4 årig havanese som sen flytt till lägenhet inte klarar vara ensam?
Här gäller det att backa i träningen för att få det att fungera. Det är inte ovanligt att man behöver träna ensamhetsträning på nytt i samband med en flytt. Träna på samma sätt som med en valp. Börja träningen när hunden känner sig trygg i sitt nya hem. Börja när ni fortfarande är hemma där hunden kan se er fast ni är i ett annat rum. Gör det mysigt för hunden, låt den äta ett tuggben eller fyll en Kong med lite gott. Träna ofta i korta pass. Öka stegvis tiden som hunden är själv. När det fungerar bra och hunden är avslappnad kan ni gå vidare och börja träna på att ni går hemifrån. Se till att hunden hela tiden är lugn och tyst, då vet ni att ni är på rätt nivå.
Hur jobbar man med en hund som är osäker i hundmöten när varken godis eller leksak funkar?
Om hunden inte tar emot belöningar som den annars tycker om är det ett tecken på att man tränar på för nära avstånd. Det blir för svårt och hunden kan inte ta till sig någon träning. För att lyckas krävs att man börjar på det avstånd där hunden klarar av att se en annan hund och tar emot belöningar. Därefter kan man stegvis minska avståndet. Läs gärna på om BAT – Behavior Adjustment Training, det är väldigt bra vid just hundmöten.
Jag har en fråga till Fanny! Vår 1,5 år Welsh Springer Spaniel tik har alltid haft svår för nya människor. På senaste tiden har hon börjat skälla när man träffa någon, tom på dem hon känner. Hur kan vi jobba med henne så att hon känner sig trygg i nya möten?
Mitt tips är att skapa en tydlig rutin när ni träffar nya människor. Då skapar ni trygghet och hon vet vad hon ska göra. Låt henne exempelvis leta efter en näve godisbitar. Kasta godisbitarna bakom er bort från personen ni hälsar på. Hon får då något annat att fokusera på, får “paus” och det tar ner henne i varv. Upprepa om det behövs. Här är det viktigt att vara noga om hunden har tendenser att vakta godiset gentemot den främmande personen välja en annan övning i så fall). Be den ni hälsar på att inte ta kontakt eller locka. Låt henne själv få välja om hon vill fram och undersöka. Om det känns svårt att få det att fungera rekommenderar jag att ni tar kontakt med en hundpsykolog.
Hej, Jag har en blandras Dvärgpudel/bichon frise på 3,5 år. Han skäller när någon kommer och har svårt att sluta. När vi är på prmenad och möter någon kan han helt plötsligg vända om och nafsa personen i hälsenan. Han blir arg på vissa personer. Han blir arg på vissa hundar. Jag vill gärna veta varför, om han är vaktig eller tädd. Och hur kan jag hjälpa honom?
Det du beskriver tyder på att han är osäker och har ett behov av att öka avståndet till den ni möter, hundar eller personer Genom att nafsa och bli arg kan man skrämma bort någon man inte vill ha nära inpå. Jag rekommenderar att du börjar att boka en tid för en hälsoundersökning hos din veterinär, då kan du utesluta att hans beteende beror på smärta eller sjukdom. Läs gärna på om hundspråk så att du kan lära dig att tyda hans små signaler som han kommunicerar med innan han blir arg. Då kan du hjälpa honom genom att öka avståndet och arbeta med godis som han tycker om. Om det känns svårt är mitt råd att kontakta en hundpsykolog som kan guida dig i träningen.
Hur ska jag få min hund att förstå att katten inte tänker ta hans tuggben? Han bryr sig inte vid mattillfällen, men blir väldigt stressad med tuggben och tuggar i sig snabbt och morrar om hon är för nära. Svårt att separera med tex kompostgaller då katten inte förstår ännu eftersom hon fortfarande är kattunge.
Mitt råd är att låta hunden äta sina tuggben i ett annat rum som ni kan stänga. Då får han äta dem i lugn och ro utan att vaktbeteendet gentemot kattungen förstärks. Det är svårt att försöka träna i en situation då huden redan har gått upp i en känsla. Genom att låta hunden äta benen i lugn och ro undviker ni att det skapas en konflikt mellan dem.
Har du en fråga som du vill ha svar på? Skicka in den till vår nästa fråga hundpsykologen den 6 december! Håll utkik på våra sociala medier.