Ensamhetsträning – så gör du!

De allra flesta hundägare behöver kunna lämna sin hund själv en stund när den är vuxen för att få vardagen att gå runt. Vissa hundar tycker inte att det är en stor sak medan andra tycker att det är väldigt jobbigt och kan till och med utveckla separationsångest. Det är viktigt att tänka på att det krävs att man lägger ner tid på att träna och vänja sin hund vid att vara ensam hemma. Börja enkelt och träna ofta! Det är receptet för att lyckas. Om du börjar från start med en valp eller en hund som inte är van vid att vara ensam se till att hunden är helt trygg i sitt nya hem först.

Innan du börjar - hunden i balans

Innan man börjar lära sin hund något nytt behöver hunden vara i balans för att den ska vara mottaglig för träning. Se till att hunden mår bra både fysiskt och psykiskt och får sina grundbehov tillgodosedda.

✔️ Lagom mängd motion & mental stimulans
✔️ Hundmat som tillgodoser näringsbehovet
✔️ Tid för återhämtning & vila
✔️ Utlopp för sina naturliga instinkter
✔️ Ingå i en social gemenskap

Själv i ett annat rum

En vanlig anledning till att man behöver backa i träningen är att man börjar för svårt genom att gå hemifrån direkt. Ett bra första steg är att låta hunden vara själv i ett annat rum där den fortfarande kan se dig. Se till att hunden har rätt förutsättningar, den är rastad och trött! Gör rummet mysigt genom att ställa fram hundens korg eller lägg ut en pläd som den kan ligga på. Ge den något att pyssla med såsom ett smarrigt tuggben, fyll en Kong med våtfoder eller låt den leta lite hundgodis.

“Kommer strax”

Vi kan tyvärr inte tala om för våra hundar vad som kommer att hända men vi kan underlätta och kommunicera genom att skapa tydliga rutiner. Genom att använda samma ord eller en fras varje gång hunden ska vara själv lär den sig att det betyder att den ska vara själv en stund. Det skapar trygghet. Tala alltid om för hunden att du går, smyg inte iväg när den sover det kan göra den otrygg när den vaknar och du plötsligt är borta.

Om hunden gnyr, skäller eller blir stressad…

Då har du gått för fort fram i träningen och behöver backa ett steg! För att göra hunden trygg när den är själv är det viktigt att hela tiden anpassa svårighetsgraden. Om den blir orolig och börjar att gny eller skälla är det ett tecken på att det är för svårt. När hunden är avslappnad och vilar när den är själv då vet du att du är på en lagom nivå. Så småningom kan du börja träna att gå hemifrån, börja att endast kliva ut genom dörren i 1 min och öka sedan tiden. Var noga med att hela tiden anpassa så att hunden hela tiden är trygg med träningen.

✔️ Rastad & trött
✔️ Själv i ett annat rum
✔️ Kong eller tuggben
✔️ "Kommer strax”
✔️ Rätt nivå - skapa trygghet

Svårt att träna på egen hand?

Om det känns svårt att träna ensamhetsträning på egen hand eller att träningen inte går i rätt riktningar är det bra att ta hjälp. Boka privatträning hos en hundpsykolog eller instruktör som arbetar med moderna och evidensbaserade metoder. Välj gärna en H-märkt hundföretagare, då vet du att den du anlitar har rätt kompetens! Läs mer på Sveriges Hundföretagare.

Svårt att veta vad din hund bör äta?

Boka kostnadsfri foderrådgivning med vår expert Mathilda! Hon hjälper dig att ta fram en kostplan med 100% naturlig hundmat anpassad efter din hunds specifika näringsbehov.

Författare

Fanny Modig
Certifierad hundinstruktör & hundpsykolog
[email protected]

Har du en fråga du gärna vill ha svar på? Skicka in den till nästa frågestund! ❤️

Håll utkik på vår Instagram

'