Den 28 april är det ledarhundens dag! Dagen är till för
Ledarhundens dag – 28 april
Den 28 april är det ledarhundens dag! Dagen är till för att uppmärksamma ledarhundar och betydelsen de har för sina förare. I Sverige finns idag ungefär 260 ledarhundar där 80% av dem är labradorer. I den här artikeln berättar vi mer om ledarhundar. Vad deras arbetsuppgifter går ut på, vem som kan få en ledarhund och vad som är viktigt att tänka på när man träffar ett ledarhundsekipage.
Ledarhundens arbetsuppgift
En ledarhund är en hund som har tränats specifikt för att hjälpa personer med en grav synnedsättning eller blindhet att lättare ta sig fram i samhället. De lär sig att väja för olika typer av hinder, identifiera trappor och stanna vid övergångsställen. De lär sig även att hjälpa till att hämta saker till sin förare. Ledarhundar får följa med in på apotek, klädaffärer och andra offentliga platser. De är ett otroligt hjälpmedel som gör det möjligt för ledarhundsföraren att exempelvis åka kommunalt och ta sig till och från sitt arbete.
Hur går träningen till?
Det krävs en lång och intensiv träning för att utbilda en ledarhund. Innan utbildningen påbörjas är det viktigt att hunden har rätt förutsättningar och egenskaper för att bli en ledarhund. De uppfödare som föder upp hundar specifikt till ledarhundar genomför en väldigt nogrann avel för att få fram de egenskaper som passar bäst. Många uppfödare samarbetar med fodervärdar som sköter hundens grundträning. Hos fodervärden får hunden miljöträning, socialträning och lär sig grundbeteenden sitt, ligg, gå nära mm. När hunden är runt 1 år gammal testar man för att se om den passar för att bli ledarhund. Man undersöker bland annat hur den beteer sig i olika miljöer, hur det reagerar på andra hundar och hanterar situationer då den blir rädd. Om hunden är lämplig för att vidareutbildas paras den ihop med en instruktör som tränar hunden. Under utbildningen lär sig hunden flera moment.
✔️ Väja för hinder - träd, stoplar, papperskorgar mm.
✔️ Stanna vid kanter, trappor och övergångsställen
✔️ Lära sig att hålla till vänsterkant på raksträckor
✔️ Söka till - bänkar, dörrar och kassan i butiker
✔️ Apportering - hämta saker till sin förare
När hunden är redo att flytta
Hunden flyttar till sin förare när den är 2 år gammal. För att hunden och föraren ska lära känna varandra, skapa en relation och hitta ett bra samspel krävs mycket träning. Det finns alltid en instruktör till hands som hjälper till, men en stor del görs på egen hand. Därför är det en fördel om föraren är en person som tycker om att vara utomhus och röra på sig. Ledarhunden och ledarhundsföraren kallas för ett ledarhundsekipage.
Vem kan få en ledarhund?
För att få en ledarhund behöver det finnas ett behov av en ledarhund i vardagen. Hunden behöver utföra sina uppgifter och användas som ledarhund när den väl kommer till sin nya förare. Det är även viktigt att hunden får rätt stöd och att man använder de signaler som den har lärt sig. Hundens behov behöver tillgodoses, både fysiskt och psykiskt och den behöver även få vara ledig emellanåt fär att kunna göra ett bra arbete. Du kan läsa mer på Synskadades Riksförbund.
Underlätta för ledarhundsekipage
Om du träffar ett ledarhundsekipage är det viktigt att visa extra hänsyn för att hunden ska kunna genomföra sitt arbete utan att bli distraherad. Hur känner man igen ett ledarhundsekipage? En ledarhund har en vit sele med ett stort handdtag på sig när det arbetar.
Tänk på:
✔️ Stör inte ledarhunden - ta inte kontakt genom att prata eller gå fram
✔️ Ta ut avståndet - speciellt om du promenerar med egen hund
✔️ Om ni möts på en smal väg tala om att du har hund med dig
Har din hund testat vår laxolja än?
BuddyCare laxolja är ett naturligt kosttillskott gjort på kallpressad laxolja från norsk lax! Oljan är rik på omega-3 och omega-6 bidrar som hjälper till att stärka hundens hjärta, kärl och leder. De hälsosamma fettsyrorna ger även en glansigare päls, en friskare hud och skärpt mental förmåga. Laxoljan passar även utmärkt att använda som en smakförstärkare! Spreja lite olja direkt på hundens torrfoder.
Författare
Fanny Modig
Certifierad hundinstruktör & hundpsykolog
[email protected]
Har du en fråga du gärna vill ha svar på? Skicka in den till nästa frågestund! 🐶
Håll utkik på vår Instagram